• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

De Gilles van Binche

De Gilles van Binche

De Gilles van Binche

Wie zijn toch die aparte Belgische carnavaleske figuren die in met stro volgepropte kostuums met witte kragen lopend op klompen? Wie zijn die rare narren met hun hoge struisvogelhoeden? Het zijn de Gilles van Binche. Wat een grappig gezicht, die grapjassen tijdens het Carnaval.

Tijdens een bezoek van keizer Karel V en haar neef Philips II aan zijn zuster Maria van Hongarije op het kasteel van Binche ( gelegen tussen Bergen en Charleroi) richtten de inwoners van de stad grote feesten aan om de keizerlijke gast te eren. De mannen dosten zich uit als Peruviaanse Inca’s, ze waren vooral onder de indruk van de prachtige hoofdtooien.

Wereldberoemd Dit mooie verhaal zou de oorsprong zijn van het fenomeen ‘De Gilles van Binche’. Maar er doen meer mooie sagen en legenden de ronde. Hoe het ook zij, het is een prachtig, tamelijk lokaal fenomeen dat onderhand wereldberoemd geworden is. Tot op de dag van vandaag zijn de Gilles belangrijke verschijningen tijdens het carnaval. Vooral belangrijk op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag.

Gilles kom je vooral tegen in Henegouwen. Toch zijn ze zo uniek en vertegenwoordigen zij zo een mooi cultureel gegeven dat het 600 jaar oude Carnaval van Binche in 2003 door UNESCO is toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

Toeters en bellen De Gilles hebben, behalve de opvallende struisvogelverenhoed, een riem met bellen, een zogenaamde ‘apertintaille’. Verder dragen zij dus het bolvormige kostuum dat is versierd met kleurrijke leeuwen. Ze hebben klompen aan de voeten en een korf met sinaasappels in de hand. De kleding heeft symbolische betekenissen. De Gilles kondigen de lente aan. Daarom stampen ze met hun houten klompen om de aarde wakker te schudden en vruchtbaar te maken.

De bellen dienen om boze geesten te verjagen. En nog een belangrijk gegeven: een echte Gille mag alleen bewegen op muziek. Ze moeten constant rondedansen maken om de demonen de schrik aan te jagen. Deze typische Gillesmuziek met een traditionele valse noot, wordt verzorgd door een band die bestaat uit trommelaars, koperblazers en houtblazers. Alleen mannen – ook jongens - kunnen een Gille zijn en zich als zodanig kleden. Een vrouwelijke Gille is een boerin, een paysanne. Haar kleding is niet opgevuld met stro. De kleur van haar kostuum is blauw en ze draagt een veel kleiner hoofddeksel.

© Pers- en tekstbureau Heliant