• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:
Helaas zijn er hier nog geen producten beschikbaar gesteld.

Achtergrondinformatie Madame Alexander

Veelproducent van schitterende verzamelpoppen

Wie houdt van prachtig gemaakte, sierlijke poppen in schitterende kleding, kan haar hart ophalen aan de verfijnde poppen van Madame Alexander. Het betreffen hier kostbare en absolute verzamelstukken. Tegelijkertijd moet erbij worden gezegd dat deze fabrikant zich later vooral richtte op de verzamelmarkt, met tot gevolg dat er een enorme hoeveelheid soorten poppen is uitgegeven. Wel honderden. Om de verzamelaar aan het lijntje te houden? Misschien wel. Wie zich verdiept in de gigantische hoeveelheid items, waaronder ook los verkrijgbare kleding, kan zich dan ook een beetje ontluisterd voelen. Hoewel, deze Amerikaanse schoonheden tref je in Nederland niet veel aan. Daar waren en zijn ze wellicht te kostbaar voor.

Eigenlijk heeft madame Alexander zich nooit echt toegelegd op speelpoppen. Uitzondering is wellicht de grote babypop met een lijf van stof. De meisjespoppen waren altijd al te mooi om gewoon zomaar over te geven aan groezelige kinderhanden. Meestal waren het poppen waar een kind hooguit op zondag even mee mocht spelen.
Madame - dat moet worden gezegd – heeft zoveel liefde en ambachtelijkheid in de poppen gestoken, dat ze tot op de dag van vandaag nóg betoveren. Ze worden bewonderd en verzameld. En daar speelt de huidige Madame Alexanderfabriek gewiekst op in. Met regelmaat verschijnt er weer een nieuwe serie poppen. En nog steeds proberen verzamelaars elkaar de loef af te steken met hun grote, mooie en recente collecties.

El dorado voor verzamelaars
De grootste verzamelaarclub is gevestigd in New York. Daar zijn verzamelaars van harte uitgenodigd met hun vragen en opmerkingen. Het adres is: Madame Alexander Doll Club (M.A.D.C.), P.O. box 2739, New York, NY 10027-9998. U kunt hier eveneens lid van worden.
Natuurlijk hebben ook andere fabrikanten zich toegelegd op dit soort poppen: American Character, Arrenbee en Voque bijvoorbeeld. Maar, in de ogen van opgroeiende meisjes en hun moeders hebben deze leveranciers nooit het cachet van Madame kunnen evenaren. Toch hebben deze firma’s beeldjes van poppen voortgebracht. Misschien is het ook een kwestie van de juiste marketing strategie die de poppen van Madame Alexander zo bekend en gewild maakte.

Dame in Poppenland:Beatrice Alexander Afbeeldingsresultaat voor beatrice alexander biography

Madame Alexander was van Joodse origine en is in 1895 in Brooklyn, New York, geboren. Haar ouders noemden haar Bertha, maar dat veranderde al snel in Beatrice.
Het meisje groeide op tot een creatieve jonge dame. Ze was bijzonder handvaardig en ontwikkelde een goed gevoel voor (kostuum)ontwerp en stijl.
Dat zij zich al jong toelegde op het ontwerpen en maken van poppen en -kleding is niet vreemd. Al van kindsbeen af is haar de liefde voor poppen bijgebracht. Haar vader had een zaak in mooie porseleinen voorwerpen, snuisterijen en sierpoppen. Ook repareerde hij dergelijke poppen. Er wordt beweerd dat hij het eerste poppenhospitaal van Amerika had. Wij zouden zeggen: ‘Hij was dus ook poppendokter.' Maar, naar men zegt, wordt in Amerika alles wat buitenmaats uitgedrukt. Dus noemen wij het ook maar gewoon een ‘poppenhospitaal’.

Poppenhospitaal
Wat poppen betreft zat Beatrice Alexander dus al op jonge leeftijd dicht bij het vuur. De eerste poppen die zij en haar zusters maakten waren van stof. Tijdens de eerste Wereldoorlog – toen er sprake was van een embargo tegen alle soorten van Duitse goederen, inclusief poppen – maakten de Alexanderdochters Rode Kruis- zusterpoppen. Hierop volgde de productie van babypoppen. Wederom van stof.
In 1923, Beatrice was inmiddels getrouwd met Philip Behrman, groeide de vraag naar haar poppen zo sterk, dat zij haar man voorstelde om zijn baan op te zeggen en haar te helpen bij de oprichting van The Alexander Company. Jaren later, in 1983, vertelde de oude dame wat haar grootste overwinning op zakelijk gebied was. Ze zei: “Het overtuigen van mijn man om ontslag te nemen en samen met mij het bedrijf op te bouwen. Dat mij dát gelukt is, zie ik nog altijd als mijn grootste zakelijke succes!”

Afbeeldingsresultaat voor beatrice alexander biography

Spoedig waren het niet alleen stoffen poppen die Alexander op de markt bracht, maar ook poppen van compositie. Het bedrijf groeide gestaag. Zelfs tijdens de bekende Grote Depressie, liepen de winsten van het bedrijf op. In 1930 produceerde Madame de Alice in Wonderland, naar het boek van Lewis Carroll. Dit was een pop van geperst vilt. Het werd een enorm succes. De serie Little Women, gebaseerd op het beroemde boek van schrijfster Louisa May Alcott, volgde. Deze serie bestond ook uit vilten poppen. Het succes daarvan was nog groter dan dat van Alice in Wonderland. Als gevolg daarvan is de serie Little Women jaar na jaar uitgekomen. Uiteraard in andere kleding. Zelfs tot op de dag van vandaag zien nieuwe Little Women het daglicht tegemoet. Zij het al lang niet meer in vilten uitvoering.

Cissy ten tonele


In de jaren ’40 werd overgegaan op compositie. De eerste was de lieftallige compositiepop Wendy Ann. Gevolgd door onder andere Cissy. Laatstgenoemde is uitgegroeid tot het meest gebruikte typetje. Alle types verschijnen overigens nu nog op de markt. Zo kan het dus voorkomen dat u een moderne ‘Cissy’ hebt van hardplastic of van het moderne vinyl.

Eén pop, veel gedaanten
De poppen die gebaseerd waren op romanfiguren liepen zo goed, dat er meerdere volgden. Maar ook verschenen figuren uit films: zoals Scarlet O’Hara van Gejaagd door de Wind. In de jaren ’50 werd tevens gebruik gemaakt van hard plastic. Prachtige, elegante poppen, sommige met hoge hakjes aan, begonnen aan de marktverovering. De bekendste hiervan is, zoals gezegd, Cissy. In die tijd werd ze vanwege haar volwassen uiterlijk nog behoorlijk ‘scandaleus’ gevonden. Maar het was in diezelfde periode dat ook Barbie aan haar avontuur op de poppenmarkt begon. Er was nu eenmaal markt voor dit soort elegante poppen, dus ging ook Madame Alexander gestaag door met haar productie. Cissy werd gevolgd door veel andere poppen: zoals Wendy, een 8 inch grote pop in de jaren ’60. Ook volgden er series van bekende personen zoals Jacqueline Kennedy en haar dochter Caroline of prinses Elisabeth, de huidige koningin Elisabeth II. Daarnaast verschenen bekende filmfiguren, onder meer de kinderen uit de musical/film Sound of Music.
Alle mogelijke thema’s werden uitgediept; geschiedenisfiguren, figuren uit de bijbel en volkspoppen kwamen ten tonele. Zoals veel bedrijven uit die tijd, probeerde The Alexander Company in te spelen op de Barbie-rage. Maar die strijd heeft ook deze fabrikant van het beroemde Mattel niet kunnen winnen.
Afbeeldingsresultaat voor madame alexander popMet haar broertje de enige babypoppen met zachte lijven

In 1988 nam Madame Beatrice Alexander een belangrijke beslissing: ze verkocht haar onderneming aan private investeerders. Het waren geen goede rentmeesters, zo bleek achteraf. De overname verliep al moeizaam. Daarna was het management slecht én tegelijkertijd vonden de kopers – veelal dus verzamelaars – dat de poppen minder mooi waren dan voorheen.

In 1990 overleed Beatrice in de hoge leeftijd van 95 jaar. Of zij de kentering van haar bedrijf heeft kunnen bevatten, vertelt het verhaal niet. Maar na een leven, zo doelbewust in - en vervuld met ‘haar’ poppen, moet zij vóór haar vertrek naar de Eeuwigheid, het verval van het bedrijf met lede ogen hebben aangezien.

Kantjeboord failliet
Tot daadwerkelijke ondergang is het niet gekomen. In 1995 werd de onderneming geconfronteerd met nieuwe moeilijkheden: naast gedoe op het vlak van management en bovengenoemde kwaliteitsachteruitgang, zag men ook dat de poppenmarkt aan het veranderen was. Er dreigde een faillissement. Maar een Japanse firma met internationale ambities wist dit te voorkomen. The madame Alexander Company werd overgenomen en voorzien van nieuw management. Met nieuw elan werden de poppen in kwalitatief opzicht aanzienlijk verbeterd.
Verzamelaars konden zich weer verheugen op een nieuwe collectie!

Het is vrij lastig om de poppen van madame Alexander te determineren. Sommige zijn gemerkt met Madame Alexander, andere alleen met Alex. Dat is dus niet zo moeilijk. Probleem is echter dat men vanaf de jaren ’60 alleen het eerste jaar van afgifte aangaf. Poppen die na die tijd – tot nu aan toe – met dezelfde mal gemaakt zijn in 1965, hebben dus bijvoorbeeld dit jaartal in de nek staan. Met andere woorden, al is de pop vandaag verschenen, in haar nek staat het jaartal 1965. Bij barbiepoppen kom je dat overigens ook tegen, maar dat terzijde.
Wat de waarde betreft: de poppen zijn kostbaar. Maar door de komst van Ebay en Marktplaats is de prijs aanzienlijk gedaald. Bovendien zijn veel poppen nog in zeer goede staat op het moment dat ze op dergelijke marktplaatsen en veilingen te koop worden aangeboden. Meestal is er immers zuinig mee omgegaan.

Ook de family Adams in het assortiment

Gewild of niet gewild, dat is de vraag
Wel hebben poppen van compositie en de eerste poppen van hard plastic hun waarde behouden. Als verzamelaar zult u ongetwijfeld hebben geleerd dat de catalogiprijzen niet bepaald representatief zijn voor de marktprijzen. Stoffen poppen van 1930-1940 kunnen variëren van 150 euro tot maar liefst 800 euro. Compositiepoppen ( 1930-1950) van 300 tot 1100 euro. De poppen van hard plastic, periode 1953- 1968 van 100 tot 1800 euro! Poppen van vinyl, periode 1950-1960 hebben een hoogste waarde van 1.500 euro. Bij al deze voorbeelden wordt uitgegaan van poppen in nieuwstaat, nog in de doos. Mint conditie dus.

Het popje in de rode baljurk dat ik te koop aanbied, is een oude Cissette (1953) . Ze is gaaf, maar niet mint. Haar taften japonnetje is wat kreukelig, maar mag niet worden gestreken. Ze is niet bespeeld. Maar haar hoedje is vergaan. Toch is haar waarde, in deze staat, vanaf 550 euro. Maar of er ooit een dergelijk kapitaal voor wordt neergeteld? Het is maar net hoe graag de verzamelaar dit popje aan zijn of haar collectie wil toevoegen, nietwaar?

© Pers- en tekstbureau Heliant