• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

Achtergrondverhaal Unica

Unica BelgiumOver prachtige poppen en ondergangRuim voor de Eerste Wereldoorlog waren het de Duitse poppenfabrikanten die de speelgoedmarkt domineerden. Maar ná die vreselijke oorlog kwam daar verandering in. Veel consumenten waren een tijdlang niet geneigd om producten van hun voormalige vijand af te nemen. Er ontstond dus een niche in de markt en daar werd door producenten, in bijvoorbeeld Frankrijk en België, gretig op ingespeeld. Unica is daarvan een mooi voorbeeld.Achtergrondverhaal Unica

In 1923 startte het echtpaar Jeanne Vehoye en Joseph Deckmyn in het Belgische Kortrijk met een eigen bedrijf. Aanvankelijk heette de onderneming E.V.D.. Deze letters waren samengesteld uit de voorletters van de oprichters. Pas later kreeg het bedrijf de naam die wij (nog) kennen: Unica.
De fabriek van het echtpaar Verhoye en Deckmyn zou maar liefst een halve eeuw lang de Belgische poppenmarkt beheersen.

Afbeeldingsresultaat voor Unica Kortrijk


Zoals vermeld: de poppenproductie in Duitsland liep danig terug na die eerste oorlog. Vooral in Thüringen, poppenstreek bij uitstek, werden de gevolgen voelbaar. Velen raakten daar werkloos.
Deckmyn bedacht dat het slim zou zijn om deze mensen bij hem in de fabriek te laten werken. Ten eerste waren ze als arbeidskrachten goedkoper dan Belgische medewerkers. Ten tweede brachten deze arbeiders natuurlijk heel veel vakkennis mee. Zo geschiedde. Hij recruteerde deze arbeiders, die vervolgens met hun gezinnen naar Kortrijk kwamen. Zijn plan heeft Deckmyn geen windeieren opgeleverd.


Afbeeldingsresultaat voor Unica Kortrijk

Niet alleen de poppen zelf, ook de kleertjes werden volgens de regels van de kunst door de Thüringers gemaakt. Er werd in ploegendienst gewerkt en elke vakman hield zich aan zijn eigen specialisatie: de poppenpruikenmakers, de poppenkapsters, de poppenkleertjesmakers, de poppentandenmakers: Belgisch Kortrijk had Thürings vakmanschap in huis gehaald. E.V.D. zette dan ook de meest betaalbare én mooiste poppen in de markt.
Aanvankelijk maakte E.V.D. poppen met porseleinen koppen. Maar snel werd overgestapt op koppen van papier-maché. Later gevolgd door de destijds bekende kunststof bakeliet.Van EVD naar Unica
In de jaren '30 maakte de firma Unica, zoals E.V.D. inmiddels heette, gouden tijden door. Het bedrijf mocht zich zelfs officieel 'hofleverancier' noemen. De groei zat er flink in, dus moest worden gezocht naar een locatie met meer opslagmogelijkheden. Daarom werd verhuisd naar een pand dat dichter bij het station gelegen was. Van daaruit konden de vele 'Unica's' gemakkelijk per trein worden getransporteerd naar vooral Franse en Nederlandse kinderhanden.

Unica investeerde ook in vernieuwende technologieën op het gebied van de poppenkunst. Zo verschenen er poppen met aparte metalen gewrichten waardoor de armen gemakkelijk bewogen konden worden met minder kans op mankementen. Er verschenen poppen van allerhande materialen, waaronder ook hele mooie die gekleed werden in jurkjes met veel kant en overige tierlantijnen. De poppen voldeden aan hoge eisen wat kwaliteit, kleding en uitvoering betrof. Een kind dat verblijd werd met een Unica kon rekenen op jarenlang speelplezier!

Bombardement

Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog met zijn bombardementen. Ook Unica heeft met lede ogen moeten aanzien dat een deel van zijn opslag werd verwoest. Om de productie voort te laten gaan was hulp van buitenaf onmisbaar.

In 1946 lanceerde Unica een ander product dat meer geschikt was voor jongens en dat ook in Nederland heel populair werd: het constructiespeelgoed Meccano.


Afbeeldingsresultaat voor meccano

Maar in de jaren die daarop volgden kreeg Unica het moeilijk. De na-oorlogse periode is gekenmerkt door wederopbouw en groei. Dit betekende dat er nieuwe spelers op de speelgoedmarkt verschenen en dat gaandeweg ook de Duitse productie tot herstel kwam. Die opbouw in Duitsland ging bijzonder goed en snel. Ook binnen de poppen- en speelgoedindustrie. Zelfs zo goed, dat de status van nummer één weer ingenomen kon worden.

Dit had tot gevolg dat veel Europese speelgoedfabrieken het onderspit moesten delfen. Van de drie grootste Belgische bleef alleen Unica over.
Ondertussen raakte de pop van papier-maché tot het verleden en deden ook bij Unica de poppen van plastic en vinyl hun intrede. Poppen van deze materialen waren immers sterker en hygiënischer.

Afbeeldingsresultaat voor unica belgium


YéYé
De jaren '60 zijn bij Unica gemarkeerd door de productie van de modepop Ze werd gekleed door de Franse couturier Jacques Esterel. Yéyé moest de concurrentie aangaan met het Amerikaanse kassucces Barbie. Maar zoals u weet liet Barbie zich niet verdringen. Daarnaast probeerde de producent nog een productlijn in te zetten van poppen van latex onder de naam Comunica. Dit materiaal was niet duurzaam en jammer genoeg zijn deze popjes nog maar mondjesmaat te vinden.


Afbeeldingsresultaat voor unica belgium

1971 begon de vraag naar de Unica-poppen aanzienlijk af te nemen. Vooral ook door de concurrentiestrijd met landgenoot EVF. Unica stopte met de productie en wierp zich op tot distributeur, waaronder van het merk Playmobil.

In 1977 brandde de voormalige fabriek af. Dit betekende het definitieve einde van Unica. Helaas is bij die brand ook het archief voor een groot deel verloren gegaan, met als gevolg dat de nalatenschap van Unica vooral nog slechts bestaat uit folders, catalogi en brochures.© Pers- en tekstbureau Heliant