• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

Achtergrondinformatie Rosebud

Zo zeldzaam, zo geliefd, zo vergeten

Maar de verzamelaar blijft haar Rosebud altijd trouw!

Poppen van Rosebud zijn een enorm gewild collectors item. Ze zijn kostbaar omdat ze heel zeldzaam zijn en een uitstraling hebben die je bij geen enkele andere pop vindt. De Engelsen hebben gevoel voor schoonheid, kwaliteit en ingetogen romantiek. Dit, ondanks de bekende 'stiff upperlip'.


Achtergrondinformatie Rosebud

De oude popjes van het merk 'Rosebud' zijn hiervan een mooi voorbeeld. De grotere hardplastic poppen zijn beeldschoon. Kritisch beschouwd, zijn de kleintjes niet eens zo heel erg bijzonder. Bij de oudste kleine popjes zijn de wimpers nogal grof getekend. Omdat ze van hardplastic zijn, maken de oogjes bij het sluiten een klikkend geluid. En die ogen bollen nogal uit ook. Latere popjes werden verfijnder, maar juist de oude zijn het meeste waard. Vooral als ze nog origineel zijn aangekleed. Want die kleding is werkelijk fantastisch handmatig afgewerkt.

Veel informatie over Rosebud is er tegenwoordig niet te vinden. In elk geval zijn de originele Rosebuds - inclusief de kleine popjes - al sinds de jaren '50 een geliefd collectors item.

What's in a name?

De handelsnaam Rosebud werd in 1947 geregistreerd door Eric Smith. Hij was eigenaar van de Britse plasticfabriek die destijds Nene Plastics heette. Ondanks dat hij producent van plastics was, waren de allereerste poppen gemaakt van compositie. De eerste hardplastic Rosebud poppen verschenen in 1950. Al deze poppen waren gemerkt.

De popjes van hardplastic werden geproduceerd tot 1955. In dat jaar ging het bedrijf over op de productie van vinyl poppen. Men was erg ingenomen met deze overstap, want eigenlijk wilde men afstand nemen van het hardplastic stempel. Vinyl was immers moderner en beter aangepast aan de wensen van die tijd. Om dit imago te verfrissen werd 1960 het merkbeeld veranderd in een rozenknopje.

Dat van dat rozenknopje - ook al is de merknaam al veel eerder geregistreerd - schijnt niet zonder reden te zijn. Tijdens de hardplastic periode nodigde Nene Plastics geregeld schoolklasjes uit om de kinderen te laten zien hoe de poppen en het speelgoed werden gemaakt. De kinderen mochten tijdens zo'n schoolbezoekje hun eigen 'Nene' pop meenemen. Toen hij een meisje vroeg waarom zij haar pop zo lief vond, antwoordde ze: "Omdat ze zo'n lief klein momndje heeft. Het is net een rozenknopje."

Mattel

In 1967 werd Nene Plastics overgenomen door het Amerikaanse Mattel. Vanaf dat moment kregen de poppen het merk 'Rosebud, Mattel' op de rug en in de nek.

Vanaf 1974 ging Nene Plastics echter weer zelfstandig verder. Weliswaar onder de naam 'Blossom Toys'.

Hoe het verder ging is een beetje onduidelijk. Blossom Toys heeft, voor zover begrepen, een uitgebreide serie Rosebuds geproduceerd; in diverse formaten en kleuren. Maar maakt nu, voor zover is na te gaan, geen poppen meer. Wel babyspeelgoedjes. Deze informatie is dus met een fikse slag om de arm gegeven.

Nene Plastics heet nu Nene Plastics and Rubber en is gevestigd in Portsmouth. Het productenscala is breed, maar er is geen pop meer bij. Het bedrijf zegt te zijn gestart in de jaren '80.

De 'echte' Rosebuds, dus die van de periode 1950 - 1955 zijn de meest gewilde exemplaren. Ze hebben in originele staat prachtige kleding aan. Ook de haartjes zijn luxueus.

De grootte van Rosebudpoppen over het algemeen, varieert 15 tot 35 cm of iets meer.

©Pers-en tekstbureau Heliant