• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

Archivering van uw verzameling

Digitaal Archiefsysteem voor uw verzameling 

Leg alles vast wat je lief is 

In negen van de tien gevallen lopen verzamelingen uit de hand. Hebt u dat nou ook? Je weet in grote lijnen heel goed wat je hebt verworven.  Maar desondanks raak je het overzicht toch een beetje kwijt.  Daarom kan het zinvol zijn om uw mooie en moeizaam verworven spulletjes te archiveren. Toegegeven, daar moet wel even voor gaan zitten. Maar er is een goed archiveringssysteem voorhanden dat u van grote dienst kan zijn. Bovendien kunt u het gratis downloaden. 

Archivering van uw verzameling

Adlib Museum Lite is een softwareapplicatie waarmee kleine musea en privé-verzamelaars op een professionele manier hun collecties kunnen beschrijven. Per object kunt u er alle mogelijke gegevens in vastleggen. Uiteindelijk hebt u een uitstekend overzicht. U weet wat u bezit, wat de waarde ervan is, wat u er zelf voor betaald heeft, hoe de staat is, of het object al dan niet verzekerd is et cetera. Zelfs kunt u er documentatie(bronnen) per object aan toevoegen.

Afbeeldingen die met een digitale camera of scanner zijn gemaakt, kunt u eenvoudig aan de objectgegevens koppelen. Kortom, van elk object kunt u er alle wetenswaardigheden van haver tot gort in kwijt. Het maakt overigens niet uit om wat voor verzameling het gaat. Van ansichtkaarten tot zilveren kunstvoorwerpen, van poppen tot jukeboxen: Museum Lite is geschikt voor elke objectsoort.
Om Adlib Lite te gebruiken heeft uw computer het Microsoft Windows 2000 of XP besturingssysteem nodig.

 

Geen flauw idee
Hoeveel tijd en energie het u gaat kosten om uw digitale archief optimaal in te richten, is natuurlijk afhankelijk van de capaciteit van uw computer en de bij u aanwezige kennis. Uiteraard speelt ook de hoeveelheid in te voeren objecten een bepalende rol. Hoe dan ook, het is geen klus voor even een zonnige maandagmorgen.  Maar er staat een grote hoeveelheid voordelen tegenover.

U hebt inzicht in de hoeveelheid en de totale waarde van uw collectie. In geval van verlies, bijvoorbeeld na een brand, weet u precies welke gegevens en bedragen u bij de verzekering kunt indienen. Afhankelijk van de tijd en de zorg die u er zelf aan wilt besteden, is uw archief dus actueel.

En… als u onverhoopt iets overkomt, weten uw nabestaanden dan eigenlijk wel wat de waarde is van uw moeizaam verzamelde spullen? De kans is groot dat zij die óver- maar meestal ónderschatten. Of – nog erger - er zelfs geen flauw idee van hebben. Met andere woorden: het archief is een belangrijk ondersteunend onderdeel van uw nalatenschap.

 

Naast voordelen voor u, zit er ook een algemeen voordeel aan. Natuurlijk is uw eigen archief, net zoals uw verzameling, uw persoonlijke eigendom. Maar wist u dat het grootste deel van ons erfgoed niet in musea, maar bij u, bij alle verzamelaars te vinden is? Het kan daarom van belang zijn om al die mooie dingen in archieven – ook particuliere – te omschrijven. 

Adlib Lite
Adlib Museum Lite is een product van Adlib Information Systems. Deze softwareproducent heeft al veel bibliotheken, musea en archieven geautomatiseerd. Onder het personeel zijn veel medewerkers die afkomstig zijn uit de bibliotheek- en museumwereld. Vandaar dat men binnen dit bedrijf vertrouwd is met de wensen en de problemen die ook verzamelaars kunnen hebben bij het bijhouden van hun collectie.

Vijf jaar geleden is Adlib Information Systems gestart met de applicatie voor kleine verzamelingen. Deze is deze gratis ter beschikking gesteld om binnen de culturele erfgoedsector het gebruik van internationale standaarden te stimuleren. Als u gebruik wilt maken van Museum Lite dan krijgt u een complete gebruiksaanwijzing.

Op deze website treft u een aanvraagformulier aan. Daarna krijgt u een e-mail met een link naar de download pagina. De installatie is eenvoudig. Het wijst zich daarna wel vanzelf.

 Voor alle informatie kunt u terecht op website www.adlib.nl 

 © Pers- en tekstbureau Heliant