papier-maché
Wonderlijk mooi materiaal voor vele doeleinden
Natuurlijk weet iedereen wel wat papier-mâché is. Op de lagere school is er immers al menig handenarbeid-uurtje aan gewijd. Papier-mâché, vermengd met water en lijm of stijfsel bood een reeks van mogelijkheden. Van het maken van schaaltjes, doosjes en kralen tot (carnaval) figuren aan toe.
En natuurlijk ontdekte de poppenwereld ook de aantrekkelijke voordelen van dit eenvoudige materiaal.
papier-maché

In Europa raakte het met name in de 16e eeuw in zwang .Papier-mâché is zelfs al in 1540 voor het eerst gebruikt voor poppenhoofden, gegoten in twee delen uit een mengsel van papierstof, klei en gips en vervolgens aan elkaar gelijmd. Daarna werd het hoofd gladgestreken, geschilderd en gelakt.
Ornamenten
Vanaf 1725 werden plafond- en deurornamenten gemaakt van het papier/lijm mengsel. Eenmaal droog en vervolgens mooi verguld, ontstonden de fraaiste versiersels die aanzienlijk goedkoper waren dan die van hout.
Toch is het pas eind 19e eeuw dat de eerste complete poppen van papier-mâché verschenen. Deze poppen werden erg populair. Ten eerste waren ze goedkoper dan poppen met geiteleren lijven en porseleinen koppen. Daarnaast voelde het materiaal erg prettig aan en was het veel minder breekbaar.
Hoogtepunt
In de jaren 1930 beleefde dit poppentype een hoogtepunt. Maar na de tweede wereldoorlog moest de pop van papier-mâché gaandeweg plaats ruimen voor de poppen van rubber, pvc, polyethyleen en uiteindelijk vinyl. Kortom: poppen van papier-mâché zijn nu aantrekkelijk en begeerd als verzamelpop.

Ruwweg gezegd: er zijn twee manieren waarop papier-maché te verwerken is. In het eerste geval gebruikt met papieren stroken die met lijm rondom een vorm aan elkaar worden geplakt.
Bij de tweede manier wordt papier tot een pulp fijn gemaakt en vermengd met een kleefmiddel. Met dit mengsel kun je een vorm kneden of in een vorm drukken.
U zult begrijpen dat dit papier-mâché zo zijn nadelen heeft. Het is vocht- en schimmelgevoelig. Dus werd van alles bedacht om de kwaliteit te versterken. De traditionele methode van het maken van papier-mache lijm is een mengsel van water en meel of andere zetmeel, gemengd met de consistentie van dikke room. Ook andere kleefstoffen werden gebruikt tot een soortgelijke - maar liever veel betere -structuur, zoals houtlijm. Eenmaal gedroogd kon het resultaat worden geschuurd en geschilderd. Men gebruikte waterafstotende verf. Deze werd aangebracht op een gips-achtige 'foundation'.
©Pers- en tekstbureau Heliant