• Mijn account
    • (X)Inloggen

      Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

      Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

      Wachtwoord vergeten?

      Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

      • Eerdere bestellingen bekijken
      • Automatisch verstuurgegevens ophalen
      • Track je bestelling
      Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

polyethyleen

Polyethyleen:

Een zegen én een zorg

Wie denkt aan polyethyleen poppen denkt waarschijnlijk direct aan het merk Wildebras. Tenzij u in het gelukkige bezit bent van de papier-mâché's van dit merk. Een complete Wildebrasverzameling bestaat voor het grootste deel uit poppen van polyethyleen: de wipneusjes, de baby- en overige poppen, de beertjes en al het overige speelgoed: het is bij Wildebras grotendeel poyethyleen wat de klok slaat. 
Polyethyleen was indertijd een zegen ( jaren '60). Het was gemakkelijk te verwerken en het was goedkoop en sterk. Maar tegenwoordig is dit plastic ook een zorg: het is slecht afbreekbaar en dus heel slecht voor het milieu. 

 

polyethyleen

Het polymeer polyetheen is een veel gebruikt materiaal. Het is de meest gebruikte kunststof (plastic). Ook de oudere naam polyethyleen wordt nog steeds gebruikt en is in feite nog de meest courante benaming bij de producenten en verbruikers van deze kunststof.
Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. Etheen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een licht derivaat van aardolie. Geschat wordt dat 1,2% van de ontgonnen aardolie wordt gebruikt om polyetheen te produceren.

Slecht voor het Milieu
Net als andere kunststoffen wordt polyetheen niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Als het in het oppervlaktewater komt wordt het afgevoerd naar de zee en komt het na jaren in de oceanen terecht bij de 'kunststofarchipel', ook wel de plastic soep genoemd. Door de zeestroming wordt het afval daar naartoe gebracht alwaar het zich ophoopt. Kortom: een poel van ellende. Daar staat tegenover dat het plastic goed te recycleren is. Het is een thermoplast, dus kan het worden omgesmolten en voor andere doeleinden worden hergebruikt. 

Stuk is blijvend kapot 
Poppen van polyethyleen hebben de neiging om in de gewrichten kapot te gaan. Het materiaal is vrijwel onbreekbaar, maar kan wel scheuren. Vaak worden door kinderen de armen of benen van de romp gehaald omdat dit het aan en uitkleden vergemakkelijkt. Daar kan het indraaibare profiel niet tegen. Probleem is, dat dit euvel vrijwel niet te verhelpen is. De meeste lijmsoorten zijn niet geschikt voor het lijmen van polyethyleen. 
Vaak raken de hakjes ook beschadigd. Meestal zijn de hakjes sowieso vrij dun. Beschadigde hakjes zijn ook niet te repareren. 

©Pers- en tekstbureau Heliant