• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

Paperdolls

1,2,3,4 Popjes van papier en plezier
 
Vaak hebben poppenverzamelaars ook een paar zogenaamde ‘paperdolls’ in hun collectie. Terecht, want eigenlijk hebben zij eenzelfde functie als de modepoppen Barbie, Sindy, Fleur en dergelijke , die gewoon voor het plezier van de eigenaar in mooie kleren werden gestoken.

Paperdolls

In de jaren ’40 tot en met ’60 kwam je ze nog geregeld tegen in damesbladen en op verpakkingen van onder meer waspoeder: de sierlijke persoontjes, afgedrukt in keurig ondergoed met daarnaast diverse kledingstukjes. Je hoefde alles alleen maar heel voorzichtig uit te knippen en je kon er daarna uren mee spelen. Maar het was soms ook een beetje lastig om netjes op de lijntjes te blijven knippen. Vooral bij stugge kartonnen verpakkingen liep dit nogal eens verkeerd af. De kleertjes waren voorzien van de noodzakelijke aangeknipte ‘lusjes’. Hiermee kon je de jurkjes en de manteltjes gemakkelijk aan het poppenlijfje hangen.

                                                                  

Met de komst van de Barbiepop kwamen de papieren aankleedpoppen op de achtergrond. Maar is de paperdoll nu helemaal in vergetelheid geraakt? Nee, hoor, ook ú kunt op een heel gemakkelijke manier aan mooie papierpoppen komen. Op Internet treft u veel afbeeldingen aan die u gewoon kunt uitprinten. Dit is overigens wel uitsluitend voor privé-gebruik, want de prentjes zijn meestal auteursrechtelijk beschermd.

 

Ouder dan de Weg naar Rome

Paperdolls worden al gemaakt vanaf het moment dat men papier kon maken. In Azië werden al eeuwenlang papieren figuren gebruikt bij de uitvoering van rituelen. In het oude Japan gaat de geschiedenis van de paperdoll terug tot 900 jaar v. Chr. Op Bali vervulden zij hun functie bij het schimmenspel. De Chinezen maakten paperdolls die ze beplakten met mooie ‘kledingstukken’ van zuivere zijde. Kortom: de paperdoll is ouder dan de Weg naar Rome.
In de westerse wereld kwam het popje veel later in het vizier. Waarschijnlijk verschenen zij voor het eerst in Parijs aan het hof van Lodewijk XV. De elegante popjes vonden gemakkelijk hun weg binnen de verwijfde sfeer van de Franse upper ten.

                                                                                             


                                                                          

Natuurlijk waaiden de vederlichte popjes ook uit over de rest van Europa. In Engeland voorzagen drukkers deze poppen ook van een voorlichtende, educatieve functie. Zij drukten poppen met afbeeldingen van beroemde personen die zodoende een beeld gaven van historische gebeurtenissen.

Snel volgden ook afbeeldingen van acteurs en actrices. Soms werden er bij deze poppen zelfs papieren schouwburgpodia geleverd. Zo konden kinderen- maar ook volwassenen - de poppen spelenderwijs 'ten tonele'voeren. Er was een keur aan toneelfiguren in papier verkrijgbaar. Vooral van die van Shakespeare.

 

Propaganda
De paperdoll kon ook een gemakkelijk middel zijn om jezelf aan een breder publiek herkenbaar te maken. In de 19e eeuw liet de Duitse kroonprins Frederick Wilhelm paperdolls maken van zijn eigen verschijning en de beeltenissen van zijn vrouw en kinderen. Op deze manier kon hij zich introduceren bij velen. De paperdoll werd gebruikt als propagandamate ria al. In feite gebeurt dat tegenwoordig ook nog. Van presidenten en hun first ladies bijvoorbeeld. Maar ook van personen van het witte doek.

In Amerika kwamen de paperdolls wat later dan in Europa in zwang. Papier was namelijk kostbaar. En men vond het een verkwisting om dit te gebruiken voor frivoliteiten als aankleedpoppen. De – uiteraard welgestelde – kinderen die een paperdoll kregen, bewaarden ze dan ook uiterst voorzichtig tussen de bladzijden van een boek of in een speciale doos.

Met de industrialisatie en de ontwikkeling van andere samenstellingen, werd papier goedkoper en algemener. Er kon dus een massaproductie van papieren poppen en hun garderobes worden ingezet.
Tot de ontwikkeling van chroomlithografie, werden de poppen met de hand ingekleurd. Veel Amerikaanse burgeroorlogsweduwen verdienden een centje bij door het kleuren van de poppen.

                                                                                 

Het verzamelen van paperdolls is een leuke hobby. Of u nu poppen spaart die een modebeeld voorstellen, belangrijke historische persoonlijkheden, hedendaagse idolen of zelfs dierenfiguren: voor elke paperdollverzamelaar is er wel iets van zijn of haar voorkeur te vinden. U kunt dus op onderzoek uitgaan op Internet, zoals www.costumegallery.com/paper_dolls.jpg

Maar natuurlijk gaat er niets boven het verzamelen van echte, originele paperdolls. Houd er rekening mee, dat onuitgeknipte exemplaren waardevoller zijn dan de uitgeknipte. Belangrijk is ook dat de paperdoll compleet is. Met alle kleding en accessoires. Let hier dus op bij exemplaren die zijn uitgestanst.U hoeft dus voor een leuke aankleedpop niet altijd diep in de buidel te tasten. Maar als u echte, originelen zoekt uit de 18e eeuw, dan moet u minstens 1400 euro meenemen. Zoekt u modernere poppen van bekende personen verzamelt, zoals uit de jaren 1920 en 1950, rekent u dan voor een ongeschonden pop tussen 100 en 500 euro. Deze prijzen zijn afhankelijk van de populariteit van de afgebeelde persoon.
 
Hebt u nog ergens een papieren aankleedpopje rondslingeren? Geef haar dan een mooi plekje. Niet in de zon, natuurlijk. Dan verbleekt ze. Als verzamelobject is ze namelijk de aandacht waard.