• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

Reborns

Reborn babypoppen
Huis vol kindertjes, zonder traantjes en vieze luiers
  
Reborns, poppen die zo mooi zijn nagemaakt dat ze op echte babies lijken, zijn momenteel erg in trek. Er worden schitterende poppen aangeboden. Maar ook minder fraaie. Ze zijn vaak kostbaar. Dus is het belangrijk om kaf van het koren te kunnen scheiden.  


Reborns

Naast uiteraard als speelgoed, zijn er veel soorten speciaal voor de verzamelaars op de markt gekomen. Wie de markt van vraag en aanbod volgt, ziet dat er steeds nieuwe tendensen zijn. Momenteel zijn rebornpoppen erg in tel. Er zijn diverse rebornkits te koop, dit bestaat uit een hoofdje, armpjes en beentjes. Het lijfje, oogjes etc. moeten ap art worden aangeschaf t. Een kwaliteits-rebornkit kost gemiddeld € 80,00. Deze zijn vaak gelimiteerd verkrijgbaar. Vandaar dat het een collectorsitem is. Maar ook is het mogelijk om een ‘gewone’ pop te kopen en deze vervolgens te rebornen. Wie minder handig is kan een mooie reborn kant-en-klaar aanschaffen.
Veel kunstenaars, maar ook enthousiaste hobbyisten, bieden hun poppen aan op onder andere Marktplaats.nl. En, laten we eerlijk zijn, een leuke, vertederende reborn zou eigenlijk niet binnen een algemene poppenverzameling mogen ontbreken.
Het zijn zorgvuldig gemaakte poppen en lijken levensech t. En meestal zijn ze ook beeldig aangekleed. In je armen voelen ze aan als echte baby’tjes. Het materiaal van siliconen vinyl is zacht als een babyhuidje. De poppen zijn verzwaard, zodat je ze onwillekeurig als een baby’tje vasthoudt: de ene hand onder de bips, de andere onder het hoofdje.
 
Kwaliteit 
Marga van Koert-van Sante uit Veenendaal heeft zichzelf ontw ikke ld tot deskundige op het gebied van reborns. Zij beheerst deze kunst tot in haar v inge rtoppen. Wie een indruk van haar poppen wil krijgen kan haar website bekijken: www.rebornbaby.nl.  Aan haar de vraag: “Waarop moet je letten als je een mooie rebornpop wilt kopen?” Zij vindt dat de pop in eerste instantie zoveel mogelijk op een echt kindje moet lijken, alsof het zó uit zichzelf de oogjes kan openen of het mondje kan pruilen. “De huid moet van een hoogwaardige siliconen vinylkwaliteit zijn. Deze voelt heel zacht aan. Het velletje moet realistisch beschilderd zijn met een niet giftige, permanente en hoog gepigmenteerde speciale verf. De huid van de baby voelt dan ook aan als een echte huid en ziet er ook als zodanig uit! Niet als een beschilderde pop, maar levensecht!
De huidskleur, blosjes, adertjes en dergelijke worden laag voor laag aangebracht en afgebakken in de oven. Dat geeft een heel natuurlijk effec t. Daarin onderscheidt de reborn zich dus voorál van de gewone poppen.
Er mogen geen lijmresten te zien zijn. Dus ook niet bij de oogjes en de wimpers.”

                                                                             

De haarinplant moet heel zorgvuldig zijn uitgevoerd. Bij haar-rooting (het implanteren van de haren in de hoofdhuid) wordt grote waarde gehecht aan de natuurlijke inplant en haargroeirichting. Bij een kwalitatieve reborn zijn de ha ren stuk voor stuk geïmplanteerd.(micro-rooting). Het kan van echt haar zijn, maar ook van mohair. Als het goed is heeft de maakster rekening gehouden met de groeirichting. De haren mogen dus nooit pluizig en rommelig zijn aangebrach t.
“Laat je niet misleiden door mooie kleertjes”, vervolgt Marga. “De nadruk moet echt bij de pop liggen. Let daar goed op, want het kan voorkomen dat de kleding eventuele gebreken verberg t.
Ook moet de pop je al bij de allereerste indruk aanspreken, maar dat is natuurlijk niet nieuw voor welke poppenverzamelaar dan ook.
 
Kindje van gewicht
Om het babylijf zo goed mogelijk te imiteren wordt het lijf verzwaard met granulaa t. Het meeste gewicht is aangebracht bij het hoofd en het onderlijf. Om het lichaampje lekker zacht te houden, wordt er naast de verzwaring, een zacht vulmateriaal gebruik t. Dit om te voorkomen dat er hinderlijke bobbels in het lijfje komen. Ook hier is het oppassen geblazen want veel hobbyisten vullen de pop met zand om het gewicht te benadrukken. Maar dit komt de pop niet ten goede. Het moet ‘natuurlijk’ aan blijven voelen, niet als een zak met zand.
Marga : “Ook belangrijk is de kwaliteit van de ogen. Het moeten mondgeblazen glazen kijkers zijn en natuurlijk geen fabrieksogen. Als het goed is, zijn de ogen van reborn baby’s echte blikvangers.”
De handjes zijn gemanicuurd. Ze zijn heel natuurgetrouw, met ragfijne nageltjes aan de v inge rtjes.
De neusgaten zijn ook een punt van aandach t. “Bij een echt mooie reborn zijn deze heel zorgvuldig open gemaak t. Een secuur werkje. Om het nóg mooier te maken, voorzien sommige maaksters de neusgaatjes aan de binnenkant zelfs van een beetje stof.”

                                                                               

Sommige poppen nemen hun eigen fopspeen mee. Deze wordt vaak bevestigd met een magneetje. Ook in dat geval geldt dat het om de pop gaat en niet om zijn attributen. Laat u niet foppen door een fopspeen. Hij mag geen mond verdoezelen die te groot of lelijk is. Want een gescheurd of korrelig mondje kan de hele pop bederven. Kortom, bekijk de reborn goed van alle kanten voor je bepaalt of de pop zijn prijs waard is.”

En is dat allemaal het geval, wat dan? Dan is het genieten van de nieuwe aanwins t. Maar pas op! Want voor je het weet is slechts ‘één pop, geen pop’. Dan wil je graag een hele verzameling aanleggen. En wie wil nou niet een hele kinderschare, zonder traantjes en vieze luiers!