• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Poppenwinkel.com

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Poppenwinkel.com?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Poppenwinkel.com
Je bent hier:

Uw poppen spic en span

Spic en Span

Het opbouwen van een leuke verzameling is één, de poppen goed bewaren is een ander chapiter. Daarom geven wij u graag enkele tips voor het mooi houden van uw poppen.

Uw poppen spic en span

Regel één is: zet uw poppen nooit, maar dan ook nóóit – en zeker niet die van celluloid – in de felle zon. Celluloid verbleekt, wordt broos, lost zelfs een beetje op en gaat uiteindelijk kapot door de warmte en het felle licht. Poppen van vinyl verslappen en zakken door hun knieën. Bovendien verkleurt de kleding. Zonde, vooral als het originele kleertjes zijn. Houd uw poppen ook weg bij elke warmtebron in huis. Niet bij de centrale verwarming of gaskachel, dus.

Regel twee: houd uw pop schoon. Niet door hem in een bad te zetten. Dat is echt teveel van het goede. U hebt immers poppen met verzamelwaarde. Meestal zijn dat oude poppen of gelimiteerde exemplaren. Door ze in een sopje te doen, zult u kunnen meemaken dat het middel erger is dan de kwaal.
Voor slaapogen en de rek van het elastiek is het beter dat de pop droog blijft. Ogen zijn vaak in metalen hulzen gezet. Die kunnen gaan roesten. De pop krijgt dan bruin omrande ogen. Datzelfde geldt voor andere metalen onderdelen in het poppenlijf. Dus pas op!

Wel kunt u af en toe uw pop afnemen met een schoon vochtig doekje. Dat is zelfs goed voor het celluloid, dat immers gevoelig is voor droogte. Is de pop erg vuil, dan kunt u een beetje zachte zeep gebruiken. Maar met mate.
Poppen van het zwaardere rubber (vinyl) kunnen nogal vettig worden. Net of ze zweten. Dan is een klein beetje gewoon afwasmiddel een goede oplossing. Maar niet te vaak.Moeilijk te verwijderen vlekken op vinyl poppen kunnen met een beetje tandpasta worden schoongemaakt. Maar natuurlijk met beleid: tandpasta is dan wel zacht, maar het blijft een schuurmiddel!

Celluloid blijft mooi en krijgt een fraaie glans als u de pop bij tijd en wijle opwrijft met een klein beetje babyolie. Niet teveel! Hij mag natuurlijk niet echt vet worden. De gewrichten van oude poppen van vinyl en rubber hebben baat bij een klein beetje talkpoeder in de lies en de armgewrichten.

Bespeelde poppen kunnen door hun moedertjes met nagellak o.i.d. zijn opgesmukt. Gebruik nooit aceton of en andere remover om deze te verwijderen. Celluloid en tortulon lossen namelijk als het in aanraking komt met dit bijtende goedje.
Bij vinylpoppen kunt u wel een beetje nagellakremover gebruiken, maar géén aceton. Dat laatste is te sterk. Doe een beetje remover op een watenstaafje en houd een beetje water bij de hand. Ga snel te werk en spoel de remover, na gedane klus, direct van de pop af. 

Poppen kunnen lelijke vuile plekjes hebben. In de handel zijn witte supersponsjes te koop van een soort vinyl. Het breekt gemakkelijk af. Neem een klein stukje, maak het een beetje nat en wrijf zachtjes het vuil van de poppensnoet. Deze sponsjes zijn ook ideaal voor de reiniging van biscuitporseleinen poppengezichtjes. Dit, omdat het ongeglazuurde porselein erg poreus is en dus gemakkelijk vuil opneemt.

Kleertjes worden op een gegeven moment groezelig. Dat is logisch. Tenzij u de kleertjes zelf hebt gemaakt en dus weet wat voor stof u hebt gebruikt, ga dan met beleid te werk. Soms is het beter om de kleding helemaal niet te wassen, zoals bij de zogenaamde kermispoppen. De kleding is vaak zo verstevigd met aprêt  (stijfsel)  dat er na het wassen niks anders over blijft dan een miezerig papje dat rechtstreeks de vuilnisbak in kan.
Ook in geval van antieke kleding kan beter niet gewassen worden. Hoe voorzichtig u het ook zult aanpakken, het krijgt er toch een optater van.
Wist u dat u de kleding van verzamelpoppen - beter gezegd de fashion dolls en dergelijke - nooit mag strijken? Daarmee verliest de pop aan waarde. Dit geldt bijvoorbeeld voor de poppen van Madame Alexander en de Gene Marshall's van Ashton Drake.

Dat u uw verzameling in een rookvrije ruimte het beste bewaren kunt, leidt uiteraard geen twijfel. U zult desondanks merken dat al die poppen - vooral de oudere - een bedompte geur afgeven. Geregeld luchten doet ook hen dus goed. Pas op voor luchtverfrissers. Vaak zijn het bijtende stoffen die een chemische reactie teweeg kunnen brengen bij uw kostbare poppen.

Een verschrikking is viltstift op uw pop. Ik had een prachtige vinyl schildpadpop dat in zijn vorige leven met viltstift onder handen genomen was. Wat ik ook probeerde, ik kreeg het niet weg. Wel hoorde ik van iemand die succes boekte met citroensap. Dat bleekt, natuurlijk, maar het is een klus die je herhaaldelijk moet uitvoeren en het duurt lang voor er succes wordt geboekt.

Een ander kwetsbaar onderdeel is het haar. U kunt dit het beste af en toe een beetje opborstelen met een hondenborsteltje met afgeschuinde tandjes. Deze liggen prettig in de hand en zijn vaak wat afgerond van vorm. U 'plukt'er als het ware de poppenharen mee op zonder te trekken of te rukken.
Ook al mist de pop geen enkel plukje, op het achterhoofd zie je, vooral bij gerootte kapsels, toch dunne plekken. Dat opborstelen maakt het weer zacht en vol. Al zal de tand des tijds - ondanks alle zorg - toch zijn sporen zetten....

Controleer uw poppen geregeld. Motten en ander ongedierte zijn gek op mohair en vilt. Als u een aanwinst hebt gedaan van een pop waar wol, mohair of vilt in of aan is verwerkt, doe dan het volgende voordat u de pop bij uw verzameling zet. Stop hem dan in een goed afgesloten plastick zak een paar dagen in de vrieskist.